Освен в изработването и монтажа, нашите майстори са специалисти и в услугата ремонт на дограма, когато това е необходимо. Какъвто и проблем да имате, звъннете ни и наш колега ще отстрани проблема.

В своята практика нашите специалисти най-често се сблъскват със следните проблеми по дограмата:

С обкова

Често проблемите са в резултат на некачествен монтаж и не добро регулиране на обкова, което води до нарушение на херметизацията и като следствие – навлизане на въздух. При други ситуации се стига до измятане на крилата на вратата или на прозореца и като резултат – пак имаме недобро функциониране на дограмата. Тогава причината е в недоброто прилягане на крилото към касата – тогава при студени температури тя се свива, за разлика от крилото, което е и причина за конденз и овлажняване. Затова не се чудете, че този проблем изчезва през пролетта – тогава касата се раздува и луфтът изчезва. И така до следващата зима. В други ситуации крилото или вратата провисват. Това може да е в резултат на недобро нивелиране или ако е много стара дограмата и жилището – следствие на бавното и постепенно слягане на стените. Понякога може да се наложи и допълнителен реглаж на пантите, защото оттам може да прониква въздух.

С кондензиралия въздух

Тук основната причина пак може да е недобро поставяне на дограмата, но и в начина, по който проветрявате или се отоплявате. Най-често конденз наблюдаваме по повърхността на стъклопакета и по рамките на прозореца от вътрешната му страна. Ако в стаята имате повече цветя, които отделят влага в помещението, Ви съветваме да проветрявате по-често. Конденз се получава и при рязка промяна в температурата, ако стъклопакетът не е висококачествен.

С шумоизолацията

Ако Вашият стъклопакет е качествен, то при затворени врати и прозорци, външният шум трябва да е минимален. Същото важи и за топлоизолацията, именно качественият стъклопакет Ви гарантира спокойствие и уют.

С гумените уплътнения

Повече от нормално е с течение на времето в тях да се събира прах, влага, което да затруднява доброто им функциониране. Тогава те трябва да се сменят – нещо, което по-често се налага да се прави при алуминиевата дограма, особено когато се използва за остъкляване на тераси, където натискът от неблагоприятните атмосферни условия и много силен. Затова е хубаво през около пет години тези уплътнения да се сменят.

Ремонт и грижа за дограмата

В някои ситуации е наложително дограмата да се ремонтира. Тогава Ви съветваме в никакъв случаи да не се опитвате Вие да направите ремонта, защото сте прочели в някой блог или форум колко лесно е това. Това е сложна и отговорна дейност, така че потърсете нашите специалисти за нея, ако ви се наложи.
Освен това често сме склонни да отлагаме решаването на важни проблеми за последния момент, когато това ще ни струва повече пари, нерви и време. Затова в момента, в който усетите, че имате проблеми с дограмата, повикайте нашите специалистите.

Всяко едно механично изделие старее и се амортизира. Качеството на дограмата и начина на монтаж ще определят кога ще започнат тези процеси. Най-често:

Извършваме ремонти на насрещници и панти;

Сменяме стъклопакети. Днес не е трудно да се смени дефектирал или супен стъклопакет. Просто трябва новият да се изработи в точните размери по стария, след което да се пристъпи към смяната им. За този процес дори не се налага къртене или демонтаж на старата дограма. За целта обаче е необходимо наш специалист да направи оглед на мястото, където ще извършим подмяната, за да вземе точните размери.;

Ремонтиране дръжки;

Сменяме уплътнения. Напълно вероятно е вече старите гумени уплътнения да се развалят било то заради неправилен монтаж или атмосферните условия. Резултатът е влизане на въздух и конденз. Смяната им ще елиминира този проблем на момента.

Сменяме обков – едноосов или двоусов;

Извършваме реглаж на обкова. Това се налага в случаите, в които крилата не се затварят добре. Ако дори след тази ни намеса няма подобрение е възможно да се наложи смяната на обкова или поне на част от него. При тази манипулация е възможно, ако до този момент сте били с едноосово отваряне, да Ви монтираме двуосов обков;

Монтираме подсилени охранителни механизми - противозломен обков на вече поставена алуминиева или PVC дограма. Крадците вече са толкова изобретателни, че надали ще учуди някого фактът, че едно от местата, откъдето те проникват често е през прозорците. Те притежават специални инструменти, с които да отворят дръжките на прозореца за броени минути. Обаче и за този проблем имаме решение – с т. нар. противозломен обков. Той предотвратява отварянето на дограмата с инструменти и спира движението на механизмите, когато има опити за проникване отвън. Също така предлагаме и допълнителни заключващи механизми като райбери или ключове, които се монтират в дръжката на прозореца. Бихме препоръчали заключващите се прозорци и на тези от Вас, които имат малки деца.

За да не се стига до намесата на нашите майстори или това да се случи много далеч във времето, може да спазвате някои простички правила, които ще увеличат живота на дограмата и механизмите за затваряне.

Ето нашите съвети за профилактика на дограмата:

  • Отстранете внимателно защитното фолио. Някои клиенти изпадат в заблуждение, че то е много полезно и още една защита за дограмата, но не е така. Целта му е да я предпазва докато трае монтажът, така че го премахнете след ремонтните дейности, за да не стане то част от дограмата и впоследствие да наруши целостта ѝ. Не правете това с остри инструменти – намокрете лепенката с хладка вода и внимателно я отстранете.
  • Грижете се за обкова. Поне веднъж годишно ги обработвайте със специална смазка, масло или спрей, за да функционират те по-добре. Така намалявате триенето между елементите и гарантирате по-дългия им живот.
  • Същото сторете и с гумените уплътнения – един път годишно ги проверявайте, особено при прозорците, изложени на по-силна слънчева светлина.
  • Не използвайте химически препарати за почистване. Мека гъба , топла вода и сапун ще свършат работа. Ако не се получи има специални препарати за почистване на дограма.
  • Взимайте превантивни мерки срещу появата на конденз – проветрявайте стаята поне веднъж дневно, вземете топлоизолационен или слънцезащитен стъклопакет с по-голямо качество. Ще Ви се отплати с времето. Не разполагайте прекалено близо електроуреди, а ако влагата в помещението все пак е твърде голяма, може да използвате абсорбатори.

ЦЕНИ

УСЛУГА ЦЕНА
Такса посещение 20 лв.
Смяна на гумено уплътнение (включен труд и матерали) 4 - 8 лв. / м
Демонтаж и монтаж на едноосов обков на крило 15 - 30 лв. / бр.
Демонтаж и монтаж на двуосов обков на крило 25 - 40 лв. / бр.
Демонтаж и монтаж на обков за балконска врата 25 - 50 лв. / бр.
Демонтаж и монтаж на стъклопакет до 3 кв / м. 20 - 30 лв. / бр.
Демонтаж и монтаж на стъклопакет над 3 кв / м. 30 - 40 лв. / кв.м.
Демонтаж и монтаж на панти за алуминиева врата 5 - 10 лв. / бр.
Демонтаж и монтаж на долен автомат 35 - 50 лв. / бр.
Демонтаж и монтаж на горен автомат 15 - 30 лв. / бр.
Монтаж на ел. насрещник 100 - 120 лв. / бр.
Демонтаж и монтаж на брава за врата 5 - 10 лв. / бр.
Демонтаж и монтаж на патрон за врата 5 - 10 лв. / бр.
Демонтаж на алуминиеви и/или ПВЦ рамки 7 - 15 лв./м2
Демонтаж и извозване на винкелово остъкление 10 - 14 лв. / кв.м.
Демонтаж и монтаж на стъклопакет 2 - 6 лв. / бр.
Демонтаж на дървена дограма 2 - 6 лв. / кв.м.
Демонтаж на стара алуминиева/PVC дограма 5 - 9 лв. / кв.м.
УСЛУГАЦЕНА
Регулиране на прозорец15 - 30 лв. / бр.
Регулиране на врата20 - 40 лв. / бр.
Регулиране на панти и долен автомат на ст. витрина40 - 60 лв. / бр.
Регулиране на горен автомат и брава с буре на врата15 - 30 лв. / бр.