Ремонтът на гаражна врата е една от услугите, за които може да разчитате на нашите майстори – независимо от вида ѝ и конкретния проблем.

Най-често срещани проблеми

Гаражната врата е сложен механизъм, който е повече от нормално с течение на времето да започне да се изхабява, да функционира неправилно или въобще да престане да действа. Това, естествено, при положение, че монтажът е извършен правилно и върху вратата не е извършено някакво взломно (или опит за такова) действие. Най-често срещаните проблеми, с които нашите майстори се сблъскват, са:

Неработещо дистанционно управление

В такива ситуации вратата не приема командите ни, които ѝ даваме дистанционно. Ако имаме късмет, проблемът ще е в изхабена батерия – за целта вижте дали свети индикаторът. Вариант е да се е разместила вътре в кутийката, може да пробвате да я отворите и евентуално наместите, но внимавайте да не загубите или повредите някои от фините частици вътре. Ако обаче всичко с батерията е наред, най-вероятно проблемът се крие в блока на управление – по-точно в загубата на връзката му с дистанционното. В тази ситуация ще се нуждаете от професионална помощ, за да се изгради тази комуникация наново.

Проблеми с пружините

Гаражните врати функционират основно чрез своите пружини, които могат да бъдат двойка, да са част от по-сложен въртящ се пружинен механизъм, но в основата си именно те са най-важния елемент, който обаче създава и най-много проблеми. Натискът върху тях е силен и постоянен, и като прибавим към това и неблагоприятните атмосферни условия, получаваме много благоприятна среда за разваляне. При счупване на пружината вратата не само няма да стои в правилна позиция, но има опасност и да не може да се отвори или затвори. Съветът ни е в никакъв случай да не се опитвате сами да я сменяте, защото съществува реалната опасност от злополука. При заяла или счупена пружина най-добре се свържете с нашите специалисти, които ще ремонтират или подменят (ако се налага) дефектната част.

Дефекти в конструкцията и уплътненията

Възможно е панелът или ламелите на вратата да се износят, надуят и като резултат това да затрудни правилното функциониране на гаражната врата.-Същото важи и за уплътненията – ще настане момент, в който е необходимо те да бъдат сменени, защото изхабяването им понижава шумо и топлоизолационните свойства на цялата врата.

Проблеми с автоматизацията

В автоматизацията на гаражната врата има разположени сензори за защита, които спират действието на механизма, ако усетят, че нещо пречи на движението на вратата. Ако са се развалили те могат да дават грешна информация или обратното – да не функционират според своето предназначение. В някои случаи е достатъчно те да бъдат почистени или тяхното положение да бъде коригирано, но може да се наложи и да бъдат монтирани нови такива.

Развален електродвигател

Това е сериозна повреда при гаражните врати, които са оборудвани с такава система за задвижване. В такава ситуация е възможно той да бъде свален и ремонтиран от специалистите ни, но в някои случай ще е наложително да бъде монтиран нов.

Проблеми по заключващите механизми

При гаражните врати, които се отключват с ключ, е много вероятно бравата или патрона да заядат или развалят. Често техен ремонт е необходим и след опити за неправомерно влизане, когато ключалките са разбити и се нуждаете от помощта на специалисти.

Освен при горепосочените ситуации можем да ви бъдем полезни и при всички дейности, касаещи въобще Вашата гаражна врата, независимо дали става въпрос за ремонт или планирана дейност. Предлагаме и автоматизиране на ръчно задвижвани врати, поставяне на фотоклетки, дистанционно управление и др. От изключително важно значение обаче за правилното функциониране на Вашата гаражна врата е да я поддържате в изправност, за да Ви служи тя безпроблемно дълго време.

Някои съвети за поддръжката на гаражната врата

  • Проверявайте баланса ѝ.
    От важно значение е да проверявате периодично дали тя е балансирана добре – дали се движи без усилие по релсите и да застава неподвижно във всяка една точка.
  • Смазвайте механизмите.
    Ако смазвате поне веднъж годишно всички движещи се механизми на вратата, то тогава тя ще действа безпроблемно дълги години. Така ще намалите триенето и ограничите шума. Съветът ни е да не използвате течни смазки, които не са специално пригодени за целта (каквито шпрейове има), защото върху некачествените такива ще се натрупва прах, което допълнително ще затрудни действието на механизмите.
  • Помислете за професионална поддръжка.
    Достатъчно е един път годишно да викате професионалист, който да направи диагностика на вратата и евентуално отрано да Ви предупреди за потенциални бъдещи проблеми или направо да отстрани такива, да смаже вратата, смени уплътнения и др. По-добре една такава малка инвестиция периодично, отколкото по-скъп ремонт впоследствие. Това е услуга, която също предлагаме.