Вече трудно можем да си представим нашето жилище без комарници и в повечето случаи, когато поръчваме нова дограма, се оборудваме и с тази толкова ефикасна защита против всички видове досадни летящи насекоми. Фирмата ни предлага богато разнообразие от такива (според своя вид и големина), но също така предлага и услугата ремонт на комарници.

Комарниците, които предлагаме – видове и предимства

Всеки вид комарник има своите предимства и е важно да изберете най-подходящия в зависимост от това дали ще го монтирате на лесно достъпно място, дали ще искате да преминавате оттам, да го сгъвате и т.н. Предлагаме няколко вида комарници:

Ролетни комарници

Ролетните комарници са изградени по начин, по който позволяват монтажът им да се извърши върху външните ролетни щори, откъдето произхожда и името им. Това, което ги отличава от другите видове и тяхното най-голямо предимство, е, че могат да се прибират в кутия, разположена в горния край на Вашата дограма. Това на практика означава, че през зимата комарникът ще бъде на сухо място, където атмосферните условия няма да му влияят и това ще гарантира по-дългогодишната му употреба. Вие сами може да управлявате комарника – да го спускате и вдигате без усилия (само с едно движение) по Ваше желание, в зависимост от това дали в конкретния момент имате нужда от него.

Комарници за врата

Този вид комарник е подходящ за монтиране на Вашата балконска врата или френски прозорец. При тях не е възможно да използваме вертикално спускане на мрежата (както е при ролетните), затова именно той е идеалното решение да държите постоянно отворена или открехната Вашата балконска врата без да се притеснявате от насекомите. Той е изработен от алуминиева рамка и се монтира без да пречи на отварянето на вратата и без да тежи на касата поради това, че е изграден от леки, но изключително здрави материали.

Комарници на панти

Те се закрепват към Вашата дограма откъм външната ѝ страна чрез панти (логично и оттам произлиза името им) и заключалка. Те са крайно подходящи за монтаж на всички видове прозорци. За разлика от ролетните комарници, те нямат спускаща се мрежа, а постоянно фиксирана такава. По подобие на тях обаче може да ги прибирате през зимните месеци, но като ги откачате от пантите им. Трябва да имате предвид размерите и за какво са Ви необходими, защото те нямат средна подсилваща рамка, за разлика от тези, които се монтират на балконските врати и френски прозорци. Комарниците за панти не пречат на отварянето на Вашия прозорец по никакъв начин, те са леки и не тежат на касата.

Кога се налага ремонт на комарниците

Повече от нормално е след дългогодишната им употреба (колкото и добре да го поддържате), да се наложи да извършите ремонт на комарника. Най често срещаните проблеми, при които се налага намесата на нашите майстори, са:

Скъсана мрежа

Принципно мрежите са изградени от тънко и здраво фибростъкло и е много трудно да се скъса, но често това се случва или заради силен натиск по невнимание с предмет или заради постоянно неправилна експлоатация (натиск върху самата мрежа). Тогава е възможно да подменим само нея, без да се налага да закупувате цял нов комарник.

Проблеми с пантите

Принципно пантите са слабо звено на всяка една врата, независимо дали става въпрос за външна, гаражна, комарник и т.н. С течение на времето и заради огромния натиск върху тях се започват да се разхлабват, изхлузват и т.н. Може да се наложи да се сменят или закрепят по различен от досегашния начин – услуга, която също предлагаме.

Дефектни аксесоари

Практиката ни е показала, че най-често се разваля шнура на ролетния комарник, ако имате такъв. С течение на времето той изтънява или направо се скъсва. Шнаперите (механизмите, които застопоряват комарника към касата при статичните комарници) и дръжките също могат да създадат проблеми – възможно е да извършим единствено тяхната подмяна, без да се налага да закупувате цял нов комарник.

Когато разберете, че Вашият комарник вече не функционира толкова добре, не бързайте да купувате нов. Ако проблемът е лесно отстраним, наш специалист бързо ще се справи с него, като това може да Ви струва много по-малко.

Някои факти за летящата напаст

 • Комарите съществуват вече повече 80 млн. години (още от времето на динозаврите), като първите са били пъти по-големи от сегашните. Само си представете…
 • Думата „комар“ произхожда от испански и значението ѝ е „малка муха“.
 • Първото споменаване на това насекомо е през 1572 г. от английски изследовател, който го описва като малка муха, хапеща хората докато спят.
 • Женският комар е способен да погълне поне три пъти повече кръв от теглото си.
 • Отдавна е доказано, че комарите не разнасят СПИН, но не и други смъртоносни болести като треска и малария, от които годишно умират поне 2 млн. души.
 • Мъжките комари са по-големи от женските и не пият кръв, и живеят около седмица, а женските – две.
 • Женските се нуждаят от кръв, за да снасят яйца. Те я преработват в белтъчини.
 • Комари има на всички континенти, освен в Антарктика.
 • Освен чрез зрението си, женските комари се ориентират и по летливите вещества в организма на жертвите си. Потта е именно такъв ориентир.
 • Женските живеят около две седмици, мъжките около една.
 • Техните естествени врагове са водните кончета, така че пазете ги!
 • Хранят се сутрин рано и вечер късно, през останалата част на деня храносмилат.
 • Разпространяват треска, малария и др. болести, заради които годишно умират около 2 млн. души.
 • Населяващите умерените райони са по-издръжливи на студ в сравнение с тези в тропиците.

ЦЕНИ

УСЛУГА ЦЕНА
Смяна на мрежа 10 - 12 лв. / лм
Смяна на аксесоари  - шнапер, панти, дръжки 3 - 5 лв. / бр.
УСЛУГА ЦЕНА
Смяна механизъм и мрежа - бял цвят 40 - 60 лв. / лм
Смяна механизъм и мрежа - цветно 60 - 80 лв. / лм