dograma-apartament

Най-чести проблеми при дограмата

В своята практика нашите специалисти най-често се сблъскват със следните проблеми по дограмата:

Обков

Често проблемите са в резултат на некачествен монтаж и не добро регулиране на обкова, което води до нарушение на херметизацията и като следствие – навлизане на въздух. При други ситуации се стига до измятане на крилата на вратата или на прозореца и като резултат – пак имаме недобро функциониране на дограмата. Тогава причината е в недоброто прилягане на крилото към касата – тогава при студени температури тя се свива, за разлика от крилото, което е и причина за конденз и овлажняване. Затова не се чудете, че този проблем изчезва през пролетта – тогава касата се раздува и луфтът изчезва. И така до следващата зима.

В други ситуации крилото или вратата провисват. Това може да е в резултат на недобро нивелиране или ако е много стара дограмата и жилището – следствие на бавното и постепенно слягане на стените. Понякога може да се наложи и допълнителен реглаж на пантите, защото оттам може да прониква въздух.

Кондензирал въздух

Тук основната причина пак може да е недобро поставяне на дограмата, но и в начина, по който проветрявате или се отоплявате. Най-често конденз наблюдаваме по повърхността на стъклопакета и по рамките на прозореца от вътрешната му страна. Ако в стаята имате повече цветя, които отделят влага в помещението, Ви съветваме да проветрявате по-често. Конденз се получава и при рязка промяна в температурата, ако стъклопакетът не е висококачествен.

Шумоизолация

Ако Вашият стъклопакет е качествен, то при затворени врати и прозорци, външният шум трябва да е минимален. Същото важи и за топлоизолацията, именно качественият стъклопакет Ви гарантира спокойствие и уют.

Гумени уплътнения

Повече от нормално е с течение на времето в тях да се събира прах, влага, което да затруднява доброто им функциониране. Тогава те трябва да се сменят – нещо, което по-често се налага да се прави при алуминиевата дограма, особено когато се използва за остъкляване на тераси, където натискът от неблагоприятните атмосферни условия и много силен. Затова е хубаво през около пет години тези уплътнения да се сменят.