remont-dograma7

Грижа за дограмата

В някои ситуации е наложително дограмата да се ремонтира. Тогава Ви съветваме в никакъв случаи да не се опитвате Вие да направите ремонта, защото сте прочели в някой блог или форум колко лесно е това. Това е сложна и отговорна дейност, така че потърсете нашите специалисти за нея, ако ви се наложи.

Освен това често сме склонни да отлагаме решаването на важни проблеми за последния момент, когато това ще ни струва повече пари, нерви и време. Затова в момента, в който усетите, че имате проблеми с дограмата, повикайте нашите специалистите.

Всяко едно механично изделие старее и се амортизира. Качеството на дограмата и начина на монтаж ще определят кога ще започнат тези процеси. Най-често:

 • Извършваме ремонти на насрещници и панти;
 • Сменяме стъклопакети. Днес не е трудно да се смени дефектирал или супен стъклопакет. Просто трябва новият да се изработи в точните размери по стария, след което да се пристъпи към смяната им. За този процес дори не се налага къртене или демонтаж на старата дограма. За целта обаче е необходимо наш специалист да направи оглед на мястото, където ще извършим подмяната, за да вземе точните размери.;
 • Ремонтиране дръжки;
 • Сменяме уплътнения. Напълно вероятно е вече старите гумени уплътнения да се развалят било то заради неправилен монтаж или атмосферните условия. Резултатът е влизане на въздух и конденз. Смяната им ще елиминира този проблем на момента.
 • Сменяме обков – едноосов или двоусов;
 • Извършваме реглаж на обкова. Това се налага в случаите, в които крилата не се затварят добре. Ако дори след тази ни намеса няма подобрение е възможно да се наложи смяната на обкова или поне на част от него. При тази манипулация е възможно, ако до този момент сте били с едноосово отваряне, да Ви монтираме двуосов обков;
 • Монтираме подсилени охранителни механизми – противозломен обков на вече поставена алуминиева или PVC дограма. Крадците вече са толкова изобретателни, че надали ще учуди някого фактът, че едно от местата, откъдето те проникват често е през прозорците. Те притежават специални инструменти, с които да отворят дръжките на прозореца за броени минути. Обаче и за този проблем имаме решение – с т. нар. противозломен обков. Той предотвратява отварянето на дограмата с инструменти и спира движението на механизмите, когато има опити за проникване отвън. Също така предлагаме и допълнителни заключващи механизми като райбери или ключове, които се монтират в дръжката на прозореца. Бихме препоръчали заключващите се прозорци и на тези от Вас, които имат малки деца.

За да не се стига до намесата на нашите майстори или това да се случи много далеч във времето, може да спазвате някои простички правила, които ще увеличат живота на дограмата и механизмите за затваряне.

Нашите съвети за профилактика на дограмата

 • Отстранете внимателно защитното фолио. Някои клиенти изпадат в заблуждение, че то е много полезно и още една защита за дограмата, но не е така. Целта му е да я предпазва докато трае монтажът, така че го премахнете след ремонтните дейности, за да не стане то част от дограмата и впоследствие да наруши целостта ѝ. Не правете това с остри инструменти – намокрете лепенката с хладка вода и внимателно я отстранете.
 • Грижете се за обкова. Поне веднъж годишно ги обработвайте със специална смазка, масло или спрей, за да функционират те по-добре. Така намалявате триенето между елементите и гарантирате по-дългия им живот.
 • Същото сторете и с гумените уплътнения – един път годишно ги проверявайте, особено при прозорците, изложени на по-силна слънчева светлина.
 • Не използвайте химически препарати за почистване. Мека гъба, топла вода и сапун ще свършат работа. Ако не се получи има специални препарати за почистване на дограма.
 • Взимайте превантивни мерки срещу появата на конденз – проветрявайте стаята поне веднъж дневно, вземете топлоизолационен или слънцезащитен стъклопакет с по-голямо качество. Ще Ви се отплати с времето. Не разполагайте прекалено близо електроуреди, а ако влагата в помещението все пак е твърде голяма, може да използвате абсорбатори.