kondenz-staklopaket

Кондензът – честа причина за смяна на стъклопакета

Причини за възникване на конденз

Той представлява натрупване на влага поради разхерметизация като може да бъде и от външната и от вътрешната страна на стъклото. Отначало се появява в краищата му, понеже именно там стъклопакетът е най-студен. Ако не вземете своевременни мерки, кондензът може да се превърне в мухъл, който освен, че е крайно неприятен, е и токсичен. Ако дълго не отоплявате Вашата стая, това може да е причина за конденз, защото през нощта въздухът е изпълнен с водните пари, които се образуват от дишането. Между отделните стъкла във всеки стъклопакет има пространство, което се ограничава от т. нар. дистанционери (пластмасови или метални рамки), които са изградени от абсорбиращ материал и изолирани така, че да възпрепятстват преминаването на водни пари. Така пространството между отделните стъкла е херметически затворено, с цел постигане на идеална изолация. Ако обаче вътре се появи конденз, това означава, че стъклопакетът трябва да се смени.

Как да се справим с или да предотвратим появата на конденз?

Понеже основната причина за появата му е контактът между студената повърхност и влажния въздух, трябва да действаме в посока намаляване влажността на въздуха в помещението. За целта трябва да проветряваме редовно, да монтираме вентилация или в краен случай – при по-малките помещения – влагоуловители. По възможност избягвайте да сушите дрехи в помещение, което не е специално предназначено за целта и не дръжте прекалено много декоративни растения в стаята, колкото и да обичате – те отделят много влага. В кухненските помещения може да инсталирате абсорбатор, който ще извежда парите, отделяни при готвене извън нея.

Съветваме Ви при възможност да изолирате външните стени на жилището си – това е удачно решение за справяне с мухъла и конденза, освен че ще намали значително сметките Ви за отопление. Вътрешните стени на жилището Ви също могат да бъдат боядисани със специални изолационни бои, което ще го изолират допълнително. Принципно PVC профилите имат по-нисък коефициент на преминаване на топлината, така че температурата на повърхността им ще е по-висока, което ще възпрепятства образуването на конденз.