spukan-staklopaket

Пукнатото или счупено стъкло – крайно неприятно, но бързо поправимо

Възможно е да се спука вътрешното стъкло при двойния стъклопакет – това би се дължало на силното му директно загряване или на самото помещение, а същевременно с това отвън е много студено.

Затова Ви съветваме да не разполагате отоплителните си уреди в голяма близост до дограмата, за да избегнете директното ѝ облъчване с топлина. Ако се спука външното стъкло, причината може да бъде бързото загряване от директна слънчева светлина, освен от чисто механичен удар естествено – хвърлен камък или удар с остър предмет и нещо подобно. Важно е да знаете, че цветните стъкла абсорбират повече слънчева енергия, загряват се повече за кратко време и така са изложени на по-голяма температурно напрежение в сравнение с прозрачните стъкла. Затова Ви препоръчваме когато взимате нова дограма да се интересувате относно това дали стъклопакетът е полу или закален, което значително ще повиши неговата устойчивост.

При избора на вида стъклопакет и хубаво да знаете и някои други особености, които влияят върху него. Например това, че стъклата се нагряват повече, когато изложението е южно или че биха могли да се нагряват само в определена част, докато върху друга например пада сянка. Това води до силни температурни разлики и логично – до опасност от деформация заради различното напрежение върху отделните части, което може да доведе до пукване. Затова е важно да избирате стъклопакети с малък коефициент на температурно разширение. За всичко това е най-добре да се допитате до професионалисти в момента, в който избирате Вашата дограма, за да не съжалявате впоследствие.

Стъклопакетите с по-голяма площ също са по-рискови, защото при тях има по-силна вибрация при затваряне и отваряне на прозореца, което може да доведе до счупване. За това също има решение – може да се използва делител, който освен че допринася за по-голямата устойчивост, би довел до намаляване на разходите впоследствие, ако се счупи само например едната част. Препоръчваме Ви при стъклопакети с голяма площ (например повече от 2 кв. м.) да ползвате стъкла с по-голяма дебелина – например от 6 мм., вместо стандартните 4 мм.

Естествено, всички дефекти по стъклото – като драскотини, мехури т.н. са слаби точки, които концентрират много напрежение в себе си. В тези части постепенно стъклото се „уморява”, което може да доведе до пукването или счупването му. Същото важи и при дефекти, получили се било то при транспорта или при небрежен монтаж. Същото важи и при грешки в размерите – това също е основен фактор, който отслабва стъклопакета.

Съветваме Ви при покупката и монтажа на дограма да се доверявате единствено на фирми, които са с изградено име. Както виждате – има много детайли и особености, които трябва да се вземат предвид, и за които не бихте се сетили.