plazgashti-vrati

Видове плъзгащи врати

Ремонтни дейности зависят от появилите се проблеми по конкретните плъзгащи врати, което пък е следствие от техния вид, освен от начина им на употреба.

Според начина им на отваряне:

  • Със стандартно плъзгане – при тях се използват двойни релси. Изключително са подходящи за разделяне на помещения и остъкляване на балкони и тераси.
  • С паралелно срещуположно плъзгане – този вид е подходящ най-вече за използване в заведения, за остъкляване на градини, за преграждане на помещения.
  • С повдигане – този вид са удачни за витрини на къщи, заведения, за летни и за зимни градини.
  • С плъзгане „хармоника” – идеални за преграждане на ресторанти, зимни градини, площи на ресторанти и др. Удачни са също така и за интересни интериорни решения, поради разчупения си и интересен дизайни.

Според материала, от който са направени:

  • Дървени – преимуществата на дървото като материал са безспорни – то притежава повече дълбочина, създава уют и придава усещане, че сме част от природата и заобикалящия ни свят, за разлика от PVC и алуминиевите такива. Проблемът на дървото е, че се нуждае от грижи – трябва да го чистите и лакирате, за да не изгние, а ако е изложено на неблагоприятни атмосферни условия има опасност да се изметне и така целият механизъм да действа или трудно или да престане въобще да функционира.
  • PVC – удачно решение за използване във Вашия дом, за изолирани тераси и помещения. Големият им плюс е по-ниската им цена, в сравнение с дървените и това, че не се нуждаят от почти никаква поддръжка, не гният, не пожълтяват, не се зацапват.
  • Алуминиеви – те са здрави, издръжливи на натиск и неблагоприятни атмосферни условия. Правилен избор за монтаж на всички видове открити места – градини, заведения, балкони – въобще там, където ще са изложени на непрестанни дъжд, слънце, влага и подобни.