Колкото и красиви и подходящи за употреба да са плъзгащите врати, те, подобно на всички други, се развалят след неправилна употреба, неблагоприятни атмосферни влияния или просто механизмите им се износват с течение на дългогодишната им употреба. Нашите майстори с специалисти в ремонта на абсолютно всички видове.

Видове плъзгащи врати

Ремонтни дейности зависят от появилите се проблеми по конкретните плъзгащи врати, което пък е следствие от техния вид, освен от начина им на употреба. Според начина им на отваряне можем да ги групираме в няколко основни категории:

 • Със стандартно плъзгане.
  При тях се използват двойни релси. Изключително са подходящи за разделяне на помещения и остъкляване на балкони и тераси.
 • С паралелно срещуположно плъзгане.
  Този вид е подходящ най-вече за използване в заведения, за остъкляване на градини, за преграждане на помещения.
 • С повдигане.
  Този вид са удачни за витрини на къщи, заведения, за летни и за зимни градини.
 • С плъзгане „хармоника”.
  „Хармониките” са идеални за преграждане на ресторанти, зимни градини, площи на ресторанти и др. Удачни са също така и за интересни интериорни решения, поради разчупения си и интересен дизайни.

Според материала, от който са направени, плъзгащите врати най-често са:

Дървени

Преимуществата на дървото като материал са безспорни – то притежава повече дълбочина, създава уют и придава усещане, че сме част от природата и заобикалящия ни свят, за разлика от PVC и алуминиевите такива. Проблемът на дървото е, че се нуждае от грижи – трябва да го чистите и лакирате, за да не изгние, а ако е изложено на неблагоприятни атмосферни условия има опасност да се изметне и така целият механизъм да действа или трудно или да престане въобще да функционира.

PVC плъзгащи врати

Удачно решение за използване във Вашия дом, за изолирани тераси и помещения. Големият им плюс е по-ниската им цена, в сравнение с дървените и това, че не се нуждаят от почти никаква поддръжка, не гният, не пожълтяват, не се зацапват.

Алуминиеви

Те са здрави, издръжливи на натиск и неблагоприятни атмосферни условия. Правилен избор за монтаж на всички видове открити места – градини, заведения, балкони – въобще там, където ще са изложени на непрестанни дъжд, слънце, влага и подобни.

Ремонт на плъзгащи врати

Проблеми при плъзгащите врати

Подобно на всеки друг механизъм и плъзгащата врата е нормално да започне да дава дефекти с течение на времето. Най-често срещаните проблеми, с които нашите майстори се сблъскват, са по:

Дистанционното управление

Случва се вратата да не приема командите ни от дистанционното управление. Проблемът може да се корени в изхабена или разместена батерия. Признак за това е липсата на светещ индикатор. Вариант е да отворите кутийката и да я наместите, може да е загубила контакт за кратко. Ако обаче с батерията всичко е наред, най-вероятно проблемът се крие в блока на управление – по-точно в загубата на връзката му с дистанционното. В тази ситуация ще се нуждаете от професионална помощ, за да се изгради тази комуникация наново.

Задвижващите механизми

Плъзгащите врати функционират основно чрез своите механизми за задвижване, които могат да са единични колела или да изграждат един по-сложна конструкция. Често е наложително подмяна на отделните елементи или на целия механизъм.

Дефекти в конструкцията и уплътненията

Възможно е панелът или ламелите на вратата да се износят, надуят и като резултат това да затрудни правилното функциониране на плъзгащата врата.-Същото важи и за уплътненията – ще настане момент, в който е необходимо те да бъдат сменени, защото изхабяването им понижава шумо и топлоизолационните свойства на цялата врата.

Развален електродвигател

Това е сериозна повреда при плъзгащите врати, които са оборудвани с такава система за задвижване. В такава ситуация е възможно той да бъде свален и ремонтиран от специалистите ни, но в някои случай ще е наложително да бъде монтиран нов.

Проблеми по заключващите механизми

При плъзгащите врати, които се отключват с ключ, е много вероятно бравата или патронът да заядат или да се развалят. Често техен ремонт е необходим и след опити за неправомерно влизане, когато ключалките са разбити и се нуждаете от помощта на специалисти.

Смяна на стъклопакети

Освен при горепосочените ситуации можем да ви бъдем полезни и при всички дейности, касаещи Вашата плъзгаща врата, независимо дали става въпрос за ремонт или планирана дейност. Предлагаме и автоматизиране на ръчно задвижвани врати, поставяне на фотоклетки, дистанционно управление и др. От изключително важно значение обаче за правилното функциониране на Вашата плъзгаща врата е да я поддържате в изправност, за да Ви служи тя безпроблемно дълго време.

Някои съвети за поддръжката на плъзгащата врата

 • Проверявайте баланса ѝ.
  От важно значение е да проверявате периодично дали тя е балансирана добре – дали се движи без усилие по релсите и да застава правилно във всяка една точка.
 • Смазвайте механизмите.
  Ако смазвате поне веднъж годишно всички движещи се механизми на вратата, то тогава тя ще действа безпроблемно дълги години. Така ще намалите триенето и ограничите шума. Съветът ни е да не използвате течни смазки, които не са специално пригодени за целта (каквито шпрейове има), защото върху некачествените такива ще се натрупва прах, което допълнително ще затрудни действието на механизмите.
 • Помислете за професионална поддръжка.
  Достатъчно е един път годишно да викате професионалист, който да направи диагностика на вратата и евентуално отрано да Ви предупреди за потенциални бъдещи проблеми или направо да отстрани такива, да смаже вратата, смени уплътнения и др. По-добре една такава малка инвестиция периодично, отколкото по-скъп ремонт впоследствие. Това е услуга, която също предлагаме.