Смяната на стъклопакети е една от най-често срещаните услуги, които предлагаме. Противно на очакванията, да се смени счупен или дефектен такъв не е прекалено времеемко или скъпо, като естествено, това трябва да се направи от професионалисти. Новият стъклопакет се изработва по формата и размера на стария, след което при монтажа му не е наложително да се кърти или демонтира дограмата. Съветваме Ви да се свържете с наш специалист, който да направи първоначален оглед на мястото, за да вземе точните размери, с което да гарантираме правилната подмяна впоследствие.

Кондензът – честа причина за смяна на стъклопакета

Причини за възникване на конденз.

Той представлява натрупване на влага поради разхерметизация като може да бъде и от външната и от вътрешната страна на стъклото. Отначало се появява в краищата му, понеже именно там стъклопакетът е най-студен. Ако не вземете своевременни мерки, кондензът може да се превърне в мухъл, който освен, че е крайно неприятен, е и токсичен. Ако дълго не отоплявате Вашата стая, това може да е причина за конденз, защото през нощта въздухът е изпълнен с водните пари, които се образуват от дишането. Между отделните стъкла във всеки стъклопакет има пространство, което се ограничава от т. нар. дистанционери (пластмасови или метални рамки), които са изградени от абсорбиращ материал и изолирани така, че да възпрепятстват преминаването на водни пари. Така пространството между отделните стъкла е херметически затворено, с цел постигане на идеална изолация. Ако обаче вътре се появи конденз, това означава, че стъклопакетът трябва да се смени.

Как да се справим или да предотвратим появата на конденз.

Понеже основната причина за появата му е контактът между студената повърхност и влажния въздух, трябва да действаме в посока намаляване влажността на въздуха в помещението. За целта трябва да проветряваме редовно, да монтираме вентилация или в краен случай – при по-малките помещения – влагоуловители. По възможност избягвайте да сушите дрехи в помещение, което не е специално предназначено за целта и не дръжте прекалено много декоративни растения в стаята, колкото и да обичате – те отделят много влага. В кухненските помещения може да инсталирате абсорбатор, който ще извежда парите, отделяни при готвене извън нея. Съветваме Ви при възможност да изолирате външните стени на жилището си – това е удачно решение за справяне с мухъла и конденза, освен че ще намали значително сметките Ви за отопление. Вътрешните стени на жилището Ви също могат да бъдат боядисани със специални изолационни бои, което ще го изолират допълнително. Принципно PVC профилите имат по-нисък коефициент на преминаване на топлината, така че температурата на повърхността им ще е по-висока, което ще възпрепятства образуването на конденз.

Смяна на стъклопакети

Пукнатото или счупено стъкло – крайно неприятно, но бързо поправимо

Възможно е да се спука вътрешното стъкло при двойния стъклопакет – това би се дължало на силното му директно загряване или на самото помещение, а същевременно с това отвън е много студено. Затова Ви съветваме да не разполагате отоплителните си уреди в голяма близост до дограмата, за да избегнете директното ѝ облъчване с топлина. Ако се спука външното стъкло, причината може да бъде бързото загряване от директна слънчева светлина, освен от чисто механичен удар естествено – хвърлен камък или удар с остър предмет и нещо подобно. Важно е да знаете, че цветните стъкла абсорбират повече слънчева енергия, загряват се повече за кратко време и така са изложени на по-голяма температурно напрежение в сравнение с прозрачните стъкла. Затова Ви препоръчваме когато взимате нова дограма да се интересувате относно това дали стъклопакетът е полу или закален, което значително ще повиши неговата устойчивост.
При избора на вида стъклопакет и хубаво да знаете и някои други особености, които влияят върху него. Например това, че стъклата се нагряват повече, когато изложението е южно или че биха могли да се нагряват само в определена част, докато върху друга например пада сянка. Това води до силни температурни разлики и логично – до опасност от деформация заради различното напрежение върху отделните части, което може да доведе до пукване. Затова е важно да избирате стъклопакети с малък коефициент на температурно разширение. За всичко това е най-добре да се допитате до професионалисти в момента, в който избирате Вашата дограма, за да не съжалявате впоследствие.
Стъклопакетите с по-голяма площ също са по-рискови, защото при тях има по-силна вибрация при затваряне и отваряне на прозореца, което може да доведе до счупване. За това също има решение – може да се използва делител, който освен че допринася за по-голямата устойчивост, би довел до намаляване на разходите впоследствие, ако се счупи само например едната част. Препоръчваме Ви при стъклопакети с голяма площ (например повече от 2 кв. м.) да ползвате стъкла с по-голяма дебелина – например от 6 мм., вместо стандартните 4 мм.
Естествено, всички дефекти по стъклото – като драскотини, мехури т.н. са слаби точки, които концентрират много напрежение в себе си. В тези части постепенно стъклото се „уморява”, което може да доведе до пукването или счупването му. Същото важи и при дефекти, получили се било то при транспорта или при небрежен монтаж. Същото важи и при грешки в размерите – това също е основен фактор, който отслабва стъклопакета.
Съветваме Ви при покупката и монтажа на дограма да се доверявате единствено на фирми, които са с изградено име. Както виждате – има много детайли и особености, които трябва да се вземат предвид, и за които не бихте се сетили.

Стъкларски услуги- Подмяна на счупени стъкла

Смяна на стъклопакети – само от професионалисти

По форуми може да се подведете, че е достатъчно да измерите повреденото стъкло, да поръчате ново и да си го монтирате сами, защото фирма ще Ви вземе „много пари за нищо”. Съветваме Ви да не слушате т. нар. „баш майстори”, които разбират от всичко и да си припомните поговорката, че „евтиното излиза скъпо.” Имате предвид, че стъклопакетът е тежък и че трябва да се внимава при транспорта и особено при монтажа. Свържете се с нашата фирма в момента, в които видите, че по стъклопакета има конденз, мухъл или пукнатина. Своевременните действия биха Ви спестили повече разходи впоследствие.
Разполагаме с абсолютно всички видове стъкла, независимо от дебелината и вида на стъклото както и от вида дограма, която притежавате – дървена, метална или PVC. В някои случаи ще е необходимо да вземем дограмата от дома Ви и да монтираме новия стъклопакет в нашите цехове – това зависи от нивото на повредата, големината на стъклопакета и т.н.

ЦЕНИ

УСЛУГАЦЕНА
Такса посещение20 лв.
Демонтаж и монтаж на стъклопакет до 3 кв / м.20 - 30 лв. / бр.
Демонтаж и монтаж на стъклопакет над 3 кв / м.30 - 40 лв. / кв.м.
Демонтаж и извозване на винкелово остъкление10 - 14 лв. / кв.м.
Демонтаж и монтаж на стъклопакет2 - 6 лв. / бр.
Демонтаж на дървена дограма2 - 6 лв. / кв.м.
Демонтаж на стара алуминиева/PVC дограма5 - 9 лв. / кв.м.